Antioxidant capacity and phenolic content of a beverage based on jamaica flower (Jamaica sabdariffa) enriched with mulberry (Vaccinium floribundum) and blackberry (Rubus glaucus)
DOI:
https://doi.org/10.25127/riagrop.20243.1012Keywords:
Antioxidant, blackberry, jamaica, mulberry, phenolAbstract
The objective of this research was to evaluate the antioxidant capacity and phenolic content of a Jamaica flower-based drink enriched with mulberry and blackberry, for which it was proposed to study two factors: the concentration of Jamaica flower for the infusion and the percentage used of blackberry and mulberry. Treatment 9 made with 5% Jamaica flower and 95% water; 75% mulberry and 25% blackberry and treatment 8 made with 5% Jamaica flower and 95% water; 59% mulberry and 50% blackberry did not differ statistically in the sensory tests, obtaining the highest acceptance by the panel. The content of phenols analysis showed a result of 89.5 mg/L; while the antioxidant capacity presented 1732 mg EAG/L. Based on the results obtained in the microbiological analysis, the absence of pathogens (yeast, mold and mesophilic aerobes) was evidenced at 0, 15 and 30 days of storage, which implies that the drink will have a useful life of at least 30 days.
Downloads
Metrics
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Pablo Núñez, Magna Gutiérrez, Cristian Flores, Oswaldo Santander, Virginia Balderramo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Esta revista declara que los derechos de autor de los trabajos, en ella publicados, corresponden a los autores de cada texto.
PROCESO DE SELECCIÓN
- El Editor de la Revista de investigación Agropecuaria Science and Biotechnology RIAGROP verificará que el tema del manuscrito se encuentre dentro del alcance de la revista y que el formato del artículo se encuadre dentro de las especificaciones solicitadas a los autores.
- Los trabajos que cumplan con estos requisitos serán derivados al Comité Editorial para su revisión técnica.
- Los revisores mantienen la confidencialidad del contenido del manuscrito, realizan una revisión profesional al documento y preparan su informe con comentarios y sugerencias en forma clara y precisa.
- El Editor, una vez terminado el proceso de revisión, envía a los autores una notificación indicando: a) la aceptación del trabajo para su publicación, b) la aceptación sujeta a correcciones sugeridas por los revisores, o c) el rechazo de publicación.
- Los autores cuyos trabajos sean sujeto de correcciones deberán resolverlas y devolver una carta aceptando las sugerencias, presentando las modificaciones o justificando las razones para no modificar.
- El Editor, en base a la respuesta de los autores, aprobará o rechazará el manuscrito y le comunicará la decisión final a los autores. Así mismo, enviará una carta electrónica a los autores de trabajos indicando las razones correspondientes.